Ormeigs i arts de pesca
Els ormeigs artesans capturen i manipulen el peix i el marisc sense
fer-lo malbé amb cops, de manera que té més valor econòmic.
- Els arts de pesca amb xarxes fixes com l’armallada, el sardinal o l’almadrava,
es calen durant unes hores del dia i es recullen més tard, amb
els peixos que hi han quedat retinguts. Els peixos s’enganxen entre xarxes
que formen bosses o se’ls condueix cap a un parany constituït per diverses
xarxes, que els desorienta i del qual no saben sortir. Es capturen
peixos costaners com ara llísseres, orades i llobarros.
- En els arts de pesca amb xarxes mòbils, el pescador no abandona l’art
durant la pesca, sinó que hi treballa contínuament.

El palangre és un ormeig format per una
corda calada al fons o a una profunditat
mitjana gràcies a un sistema de boies i ploms.
En surten una renglera de fils prims amb un
ham a l’extrem. El palangre es cala durant
unes quantes hores i després es recull amb
els peixos que hi han picat

La tècnica d’encerclament mitjançant teranyina o xàvega,
consisteix a localitzar un banc de peixos amb llums o altres
sistemes (avions i sonars) i encerclar-lo amb una xarxa
semicilíndrica, que es va recollint i tancant per sota.
Amb aquesta tècnica es pesquen sardines, verats o tonyines.

La tècnica d’arrossegament, mitjançant bous, consisteix
a fondejar una xarxa en forma de bossa prop de zones on sovintegi
el peix, i anar-la arrossegant des d’una embarcació durant unes
hores, fins que sigui plena. Aleshores es recull amb l’ajuda
d’un cabrestant, fins que tota la bossa pugi al vaixell amb
la captura. Amb aquesta tècnica es pesquen peixos de fons marí
i crustacis, i ha de ser molt controlada, ja que l’arros-segament
comporta perill de destrucció del fons marí.
No hay comentarios:
Publicar un comentario